«Завдання номер один - утримати противника під Авдіївкою». Російські ЗМІ про Україну

Газета «Аргументы и факты» спробувала, мабуть, налякати своїх читачів розповіддю про те, як «ЗСУ відстрілюють втікачів з України». «Українських ухилянтів від мобілізації, які намагаються втекти через кордони в європейські країни, на шляху підстерігає небезпека не тільки у вигляді погодних умов або диких тварин, а й снайперів ЗСУ», - пише «АиФ», навіть посилаючись на один з американських сайтів - мовляв, це не ми придумали. Щоправда, тут же зізнається: «інформацію про снайперів поки що підтвердити не вдалося»...

«На гірських стежках...»

Здавалося б, раз «інформацію про снайперів поки що підтвердити не вдалося», то нащо ви пишете?  Але ні - «Аргументы и факты» старанно продовжують розкручувати сюжет.

«...На гірських стежках постійно знаходять тіла загиблих втікачів. У другій половині вересня турист натрапив на зотлілі рештки людини всередині утепленої куртки. Як було встановлено, загиблий був жителем Запоріжжя 1988 року народження. Труп було виявлено навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Шибени» (Івано-Франківська область). Судячи із зовнішніх ознак, тіло пролежало тривалий час. Після введення воєнного стану в Україні, на кордоні з Румунією та Угорщиною в Закарпатті було виявлено 24 трупи. Більшість із них (19 тіл) були недалеко від річки Тиса. За версією українських ЗМІ, ухильники вмирали своєю смертю - від холоду або внаслідок нещасного випадку. Так, 2 грудня румунські рятувальники знайшли на березі річки Тиси потонулого чоловіка, який виявився громадянином України. Патологоанатоми з'ясували, що загиблий довго пролежав на дні річки, поки його тіло течією не винесло на берег. До цього, минулої осені румунські рятувальники знайшли в Тисі ще десять тіл. Усі з них належали втікачам від української мобілізації», - розповідає «АиФ», звісно, не вказуючи, звідки вона отримала такі точні відомості.

Ну, а ті самі «лісові снайпери», які відстрілюють «втікачів від української мобілізації», стверджує «АиФ», «пристрілялися в Маріуполі».

«Про українських снайперів, які «працюють по своїх», уродженці України розповідали ще під час боїв за Маріуполь... «Коли ми намагалися вийти на міст, нас обстрілювали снайпери. Напевно, це були азовці, з синіми пов'язками», - розповіла мешканка міста. Інша мешканка Маріуполя на ім'я Олена згадувала, що в сусідньому від неї будинку була позиція жінки-снайпера, а також солдатів ЗСУ, які прикривали її», - наводить «АиФ» свої «докази».

Щоправда, такий собі «військовий історик» Михайло Полікарпов дещо заспокоює газету: мовляв, «переважна більшість снайперів у військових підрозділах усе ж таки є чоловіками, незважаючи на розхожий стереотип».

«Жінка-снайпер - це не настільки поширене явище порівняно з тим, як про це говорять. Такі снайпери є в поліцейському спецназі, але в армію їх не набирають через особливості жіночого організму і труднощі роботи в польових умовах. Тут радше річ у тім, що воно дуже кінематографічне», - обрізає фантазію «мешканок Маріуполя» Полікарпов.

Ну, гаразд, якщо історія з «лісовими снайперами» виглядає не дуже переконливо, «АиФ» переконує в іншому - з України можна втекти «за 6400 євро».

Ось, мовляв, як розповів у ЗМІ такий собі Богдан - батько хлопця на ім'я Артем, «минулого тижня його другові вдалося перетнути кордон з Угорщиною, заплативши 6400 євро - за ці гроші українець, який не бажав бути мобілізованим, отримав інструкції від контрабандиста, який сказав йому, як і в якому місці перерізати колючий дріт плоскогубцями. План вдався...».

«Найпоширенішою схемою для уникнення мобілізації в Україні є підкуп лікарів, які виписують звільнення від військової служби за медичними показаннями. Комісії під юрисдикцією колишнього керівника Одеського обласного військкомату Євгена Борисова видали понад 50 тисяч таких «білих квитків», - повідомляє «АиФ», але одразу чесно визнає, що «влітку Борисова було заарештовано за звинуваченням у корупції»...

«Ворог б'є точніше»

Газета «Московский комсомолец» поговорила з якимось російським окупантом - «командиром «Нічних вовків», який розповів, «що гальмує війська на Авдіївському напрямку».

«Кореспондент «МК» побувала на позиціях наших підрозділів, які з перших днів ведуть бої під Авдіївкою, і дізналася, у чому головна складність просування на цій ділянці фронту, яким категоріям українських військових доводиться протистояти в боях...», - пише газета.

«Командир підрозділу «Нічні вовки» інтернаціональної бригади «П'ятнашка» на позивний «Голлівуд» на запитання, у чому основна складність просування на Авдіївському напрямку, розповідає, що для ЗСУ це завжди була перша лінія зіткнення з Донецькою народною республікою. - Усі, хто цікавиться перебігом СВО, розуміють, що таке Авдіївка і на якій відстані вона розташована від Донецька, - пояснює військовий. - Це фактично передмістя, з усіма наслідками, що випливають. За його словами, Україна на цій ділянці роками активно готувалася до оборони, зміцнюючи свої позиції. І це не порожні слова. Мінні поля і забетоновані укріплення плюс сам рельєф місцевості. Стратегічне значення Авдіївки також відіграє не останню роль у завзятості ЗСУ. Для противника це плацдарм, з якого він мало не щодня обстрілює Донецьк. Усі ці фактори говорять самі за себе», - нарікає бойовик.

Він запевняє, що для його підрозділу «завдання номер один - утримати супротивника», але тут же стверджує, що «просування з боку російських сил іде постійне». Це як?

Але «МК» продовжує переказ «героїчних буднів» російських окупантів: «Нічним вовкам» доводилося стикатися і з різними типажами противника, починаючи від безтурботних мобілізованих, закінчуючи професіоналами, що було видно зі стилю ведення бою. - Іноді така «спека» стоїть, що ми відразу розуміємо: заїхали специ. А через якийсь час - відносне затишшя. Значить, знову ротація пройшла, зайшли «миколи з тарасами», які не особливо кусаються. Але в будь-якому разі недооцінювати ворога точно не можна...».

Російський бойовик не приховує: «...Активність з боку противника підвищується. Останній місяць ЗСУ почали дуже люто огризатися, підтягнулися дроноводи - оператори безпілотників. За відчуттям, заїхав якийсь підрозділ професіоналів у цій справі... Ворог пожвавився і хоч витрачає боєприпаси економніше, але б'є точніше».

«Друга причина, що ускладнює просування, - це міни, - продовжують скаржитися російські окупанти. - ...У прямому сенсі слова тут немає жодної стежки, жодної лісопосадки, жодного населеного пункту, де б на площі у два квадратні метри не лежало б по п'ять протипіхотних мін. Немає жодної дороги, де не були б встановлені протитанкові міни. Усе це, звичайно ж, ускладнює просування як особового складу, так і військової техніки».

Нарікають окупанти й на те, що «воюють проти російських сил на Авдіївському напрямку і грузинські найманці, і поляки, і кадрові весеушники, і мобілізовані прості українські мужики...».

«Незважаючи на те, що ворог неодноразово намагався контратакувати з таким самим натиском, як на південному та північному напрямках, успіху проявлене завзяття йому не принесло. У тому числі це сталося через власні його міни. Пройти неможливо, а розмінування під нашим артилерійським вогнем - задумка не найкраща. Не допомогли весеушнікам навіть хвалені західне озброєння та інша техніка. Однак, як зізнається військовий, один козир у противника все ж є. Це FPV-дрони, яких кілька місяців тому у бійців ЗСУ було в десятки разів більше, ніж у нас», - переказує слова окупантів «МК».

І тут же поспішає заспокоїти і переконати: «Зараз із кожним днем кількісна перевага українських дронів-камікадзе дедалі більше сходить нанівець. Ми вирівнюємо ситуацію щодо дронів, і скоро, як завжди і буває, опинимося на голову вище в цьому питанні».

«Опертися на Китай»

Видання, що називає себе «Независимой газетой», опублікувало статтю під назвою «Щодо України Росія може спертися тільки на Китай».

Газета нагадує, що «президент РФ Володимир Путін 17-18 жовтня відвідає КНР».

«Формально мета поїздки - присутність на форумі «Пояси та шляхи»... Росія ніколи офіційно не була учасником ініціативи «Пояси та шляхи», але намагалася взаємодіяти з нею опосередковано через сполучення зі стратегією ЄАЕС і власною ідеєю створення Євразійського партнерства. Поки що відчутних вигод ця позиція їй не принесла. Хай там як, для Москви тема «Поясу» важлива, але в умовах конфлікту з Україною вона не стане серцевиною китайсько-російських переговорів на вищому рівні», - намагається зрозуміти «НГ» сенс путінської поїздки до Китаю.

Газета наводить думку Сергія Гончарова - «провідного наукового співробітника Інституту сходознавства РАН», який звертає увагу на те, що «під час візиту Путіна до Китаю в лютому 2022 року два лідери зазначили у спільній заяві, що російсько-китайська дружба не має кордонів».

«Сторони підтверджують, що російсько-китайські відносини нового типу перевершують військово-політичні союзи часів холодної війни. У співпраці немає заборонених зон. Складалося враження, що взаємодія між Москвою і Пекіном вийшла на якісно вищий рівень... У цей момент здавалося, що таке нове визначення китайсько-російських відносин закріпилося всерйоз і надовго. Дійсність виявилася іншою, каже Гончаров. Уже 16 лютого 2022 року прес-представник МЗС КНР заявив: Китай і Росія дотримуються курсу на те, щоб на основі неукладення союзу, відсутності конфронтації та ненаправленості проти третіх країн розвивати довгострокові відносини добросусідства, дружби та взаємовигідного співробітництва... Якщо буквально сприйняти виголошену ним фразу, то виходить, що сторонами начебто ніколи й не висувалася нова формула для визначення двосторонніх відносин, як таких, що не мають «заборонених зон і верхніх меж». Тобто Пекін відмовився від формули безмежної дружби», - пише «НГ».

«Але 22 лютого почалася спеціальна військова операція, і західні репортери почали ставити запитання, чи був Сі обізнаний про її початок. Заступник міністра закордонних справ Ле Юйчен заявив, що цього не було. Але, оскільки цей дипломат зарекомендував себе активним прихильником зближення з Росією, йому довелося піти зі своєї посади», - вказує газета.

«Проте факт полягає в тому, що майбутні переговори Путіна з Сі - це предмет першорядного інтересу не тільки для світової преси, а й для політиків, особливо на Заході. Не випадково верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель напередодні візиту до Китаю минулого тижня прочитав нотацію про те, як неправильно поводиться Пекін в українській кризі та як слід йому поводитися. Головна претензія до Китаю полягає в тому, що він зберігає нейтралітет. Але як можна бути нейтральним? Це все одно що спостерігати за тим, як лисиця пробралася в курник, і чекати, що трапиться, моралізує Боррель», - зазначає «НГ».

«Пекін у принципі не сприймає тиску зовнішніх сил на його політику. Однак ясно, що атмосфера навколо зустрічі двох лідерів наелектризована. На столі перед ними китайський план миру, опублікований у лютому 2023 року. У ньому 12 пунктів.  Москві не всі пункти підходять. Для неї цей план подібний до гарячої картоплини, яку доводиться перекидати з однієї долоні на іншу. Тезу про повагу до суверенітету і територіальної цілісності сприймають як підтримку української позиції. З іншого боку, Китай заявляє, що мирне врегулювання повинне враховувати стурбованість Росії про свою безпеку. У будь-якому разі в Москві усвідомлюють, що тільки Китай готовий як впливовий посередник на переговорах враховувати інтереси Росії», - підсумовує «НГ». 

«Може залишитися і зовсім один»

«Парламентская газета» вирішила ширше розповісти, «що змінюється в правилах в'їзду українських громадян до Росії з 16 жовтня».

І одразу попереджає: «Для них працюватимуть тільки два пропускні пункти - а в майбутньому може залишитися і зовсім один».

«Громадяни України віком від 14 років, які бажають потрапити в Росію через територію третіх країн, зможуть це зробити тільки через пункт пропуску «Лудонка» на кордоні з Латвією і московський аеропорт Шереметьєво. Відповідне розпорядження Уряду, підписане ще 6 жовтня, опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації та набуває чинності з 16 жовтня. Що змінюється? У розпорядженні зазначено, що цей захід має тимчасовий характер. З опівночі 16 жовтня для громадян України, які в'їжджають через треті країни, будуть закриті всі пункти пропуску. Варіантів залишиться два: КПП «Лудонка» на кордоні Латвії та Псковської області і московський аеропорт Шереметьєво», - повідомляє «ПГ».

І продовжує: «Крім того, МНС і Мінтранс за необхідності розгорнуть на «Лудонці» і в Шереметьєві пункти тимчасового розміщення для громадян України, де вони зможуть перечекати час, необхідний для проходження прикордонного або митного контролю. Відповідальність за перекриття кордонів при цьому покладається на ФСБ Росії. Кого пропустять? Як і раніше, безперешкодно проходити кордон у будь-якому місці зможуть громадяни України віком до 14 років. Робити це їм дозволено або самостійно, або разом з опікуном чи законним представником із числа громадян Росії. Не змінюються правила і для громадян України, які живуть у ДНР, ЛНР, Херсонській або Запорізькій областях - вони, як і раніше, зможуть безперешкодно в'їжджати на решту території Росії».

«ПГ» також нагадує, що «громадяни України можуть відвідувати Російську Федерацію за будь-яким із таких документів: паспорт громадянина України; закордонний паспорт; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; проїзний документ дитини; свідоцтво про народження для дітей у віці до 14 років; посвідчення особи моряка; посвідчення особи на повернення в Україну; посвідчення члена екіпажу повітряного судна».

Водночас «ПГ» акцентує: «Незважаючи на розпорядження уряду, не виключено, що вже в недалекому майбутньому маршрут у громадян України залишиться тільки один - через Шереметьєво. За інформацією телеканалу LSM, МВС Латвії заявило, що призупинить дію свого пункту пропуску «Вієнтулі», який є суміжним із КПП «Лудонка».

«Своїм рішенням Росія створить на кордоні умови, які можуть істотно вплинути на громадський порядок, і створить загрозу для безпеки нашої держави», - цитує LSM вказівку латвійського МВС.

«ПГ» також поцікавилася, «що думають депутати» з приводу нових правил в'їзду українців до Росії.

«Пильність і контроль мають особливе значення в нинішніх умовах, і цей захід спрямований насамперед на забезпечення безпеки громадян Росії. Таку думку висловив «Парламентской газете» член Комітету Держдуми з міжнародних справ Дмитро Бєлік. Він назвав рішення Уряду зосередити увагу на певних пунктах пропуску і посилити перевірку в'їжджаючих до Росії українських громадян закономірним і правильним. «Росія бореться з київським режимом, а не з громадянами, які не підтримують цей режим і хотіли б прибути в нашу країну», - підкреслив депутат».

«ПГ» додає: «У разі якщо влада Латвії закриє свої КПП для українців, то Росія знайде рішення і відкриє нові, упевнений політик».

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті